Νικητές Χρυσού Γαντιού κάθε Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι να δούμε ποιοι τερματοφύλακες θα έχουν την καλύτερη απόδοση αυτή τη φορά. Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να ανατρέξουμε στα προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα και να σας δώσουμε μια επισκόπηση των προηγούμενων νικητών του Golden Glove.

Τι είναι τελικά το βραβείο Golden Glove;

Το Χρυσό Γάντι απονέμεται στον καλύτερο τερματοφύλακα σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1930. Από το 1994 έως το 2006, αυτό το βραβείο ήταν γνωστό ως το βραβείο Lev Yashin για να τιμήσει τον αείμνηστο νικητή της Χρυσής Μπάλας. Εκτός από το βραβείο Golden Glove, η FIFA απονέμει επίσης τα Χρυσά Παπούτσια και τη Χρυσή Μπάλα, τα οποία απονέμονται στον καλύτερο σκόρερ και τον καλύτερο παίκτη γενικής χρήσης σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι νικητές αυτών των βραβείων αποκτούν μεγάλο κύρος και περνούν στην ποδοσφαιρική ιστορία ως σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.

Αυτοί οι τερματοφύλακες έχουν ήδη κερδίσει το Χρυσό Γάντι

Ο νικητής των πρώτων Χρυσών Γαντιών είναι ο Enrique Bellestrero. Ο Ουρουγουανός διακρίθηκε με πολλές αποκρούσεις και αργότερα κέρδισε και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο επίσης έγινε στην πατρίδα του.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 στην Ιταλία, ο Ισπανός Ρικάρντο Ζαμόρα μπόρεσε να πανηγυρίσει το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα. Αν και ο Ζαμόρα απέτυχε με την εθνική Ισπανίας στους προημιτελικούς κόντρα στους οικοδεσπότες και αργότερα παγκόσμιο πρωταθλητή Ιταλίας, μπόρεσε να λάμψει με τη μεγαλειώδη απόδοση του τερματοφύλακα και να εξασφαλίσει το Χρυσό Γάντι.

Αν και η Τσεχοσλοβακία έφτασε στους προημιτελικούς μόλις το 1938, ο διεθνής Τσεχοσλοβάκος τερματοφύλακας Φράντισεκ Πλανίτσκα κέρδισε το Χρυσό Γάντι για τις εξαιρετικές του εμφανίσεις. Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξήχθη στη Γαλλία, ήταν για δεύτερη φορά η εθνική Ιταλίας, που μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Μετά το διάλειμμα των 12 ετών, που οφειλόταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα θα μπορούσε τελικά να διεξαχθεί ξανά το 1950. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, η εθνική ομάδα της Ουρουγουάης επικράτησε της οικοδέσποινας Βραζιλίας και έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει τον δεύτερο τίτλο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Υπεύθυνος για την επιτυχία αυτή ήταν και ο Ουρουγουανός τερματοφύλακας Ρόκε Μάσπολι, που βραβεύτηκε με το Χρυσό Γάντι. Η Maspoli μπόρεσε να πείσει με μια παγκόσμιας κλάσης απόδοση τερματοφύλακα και εξαιρετικές αποκρούσεις.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 στην Ελβετία, ο Gyula Grosics κέρδισε το Χρυσό Γάντι. Παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, ο Ούγγρος έχασε από τη Γερμανία στον τελικό. Παρεμπιπτόντως, η Αυστρία μπόρεσε να κατακτήσει την τρίτη θέση σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, την καλύτερη θέση της σε Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι στιγμής.

Αν και η εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας αποκλείστηκε στους προημιτελικούς το 1958, ο Βορειοϊρλανδός Χάρι Γκρεγκ τιμήθηκε με το Χρυσό Γάντι για την εξαιρετική του εμφάνιση. Η Βραζιλία κέρδισε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας. 

Ο τερματοφύλακας της εθνικής Τσεχοσλοβακίας Βίλιαμ Σρόιφ εξασφάλισε το Χρυσό Γάντι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 στη Χιλή. Παρά τις παγκόσμιες εμφανίσεις του σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο, έπρεπε να παραδεχτεί την ήττα στον τελικό από τη Βραζιλία, η οποία μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Ο Άγγλος Γκόρντον Μπανκς δεν πέτυχε μόνο μεγάλη φήμη στην Αγγλία μέσω της εξαιρετικής επίδοσής του στον μοναδικό τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Αγγλίας μέχρι στιγμής. Ο Μπανκς αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, το οποίο επίσης παίχτηκε στη χώρα του.

Ο Λαντισλάο Μαζούρκιεβιτς της Ουρουγουάης τιμήθηκε με το Χρυσό Γάντι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές του αποκρούσεις, αυτή ήταν μια άξια ανταμοιβή για τον Mazurkiewicz. Ωστόσο, η Ουρουγουάη ηττήθηκε στα ημιτελικά από την ενδεχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία.

Ο Γερμανός Σεπ Μάιερ πέτυχε μεγάλη φήμη το 1974 κατακτώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα επί έδρας και βραβευμένος με το Χρυσό Γάντι. Ο Γερμανός διέπρεψε με μεγαλειώδεις εμφανίσεις σε όλο το παγκόσμιο πρωτάθλημα και ως εκ τούτου περιλαμβάνεται επάξια στη λίστα με τους νικητές του Χρυσού Γαντιού.

Ο Sepp Maier έπαιξε με γάντια τερματοφύλακα της Reusch:

Το 1978, η Αργεντινή κατάφερε επίσης να διακριθεί ως παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά. Ο τερματοφύλακας της εθνικής Αργεντινής Ουμπάλντο Φιγόλ έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία εντός έδρας. Με τις παγκοσμίου φήμης αποκρούσεις του, ο Fillol έπεισε σε όλη τη γραμμή και απέκτησε μεγάλη φήμη.

Στα 40 του τότε, ο Ιταλός Ντίνο Ζοφ είναι ο γηραιότερος παίκτης που έχει κερδίσει ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο. Του απονεμήθηκε επίσης το Χρυσό Γάντι. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, ο Ζοφ εντυπωσίασε με τις εξαιρετικές αποκρούσεις και οδήγησε την Ιταλία στον τρίτο της παγκόσμιο τίτλο.

Ο Ντίνο Ζοφ έπαιξε με γάντια τερματοφύλακα της Uhlsport:

Ο Βέλγος Jean-Marie Pfaff, νικητής του Χρυσού Γαντιού στο Μεξικό το 1986, έφτασε στα ημιτελικά με την εθνική ομάδα του Βελγίου. Εκεί, παρά τις παγκόσμιες εμφανίσεις του, ο Pfaff έπρεπε να παραδεχτεί την ήττα σε ολόκληρο το τουρνουά από την ενδεχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή, η οποία μπόρεσε να κερδίσει τον δεύτερο και μέχρι στιγμής τελευταίο τίτλο παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Το 1990 απονεμήθηκε για μοναδική φορά το Χρυσό Γάντι σε 2 διαφορετικούς τερματοφύλακες. Τόσο ο Luis Gabelo Conejo από την Κόστα Ρίκα όσο και ο Αργεντινός Sergio Goycochea ήταν τόσο πειστικοί σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο που προφανώς δεν μπόρεσε να καθοριστεί ένας νικητής. Ενώ ο αγαπημένος των θαυμαστών Cenojo έφτασε μόνο στους τελευταίους δεκαέξι με την Κόστα Ρίκα, ο Goycochea έφτασε στον τελικό με την Αργεντινή, αν και ηττήθηκε από τη Γερμανία.

Μετά τον Jean-Marie Pfaff, ο Michel Preud'homme είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας της εθνικής Βελγίου που κέρδισε το Χρυσό Γάντι. Αν και ο Preud'homme αποκλείστηκε με το Βέλγιο στη φάση των 16, οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον οδήγησαν στο βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα αυτού του Μουντιάλ στις ΗΠΑ.

Ο πρώην Γάλλος τερματοφύλακας ποδοσφαίρου και νυν οδηγός αγώνων Fabien Barthez μπόρεσε να εξασφαλίσει το Χρυσό Γάντι το 1998 για την παγκόσμιας κλάσης απόδοσή του ως τερματοφύλακας. Η Μπαρτέζ κέρδισε τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο στην έδρα της με τη Γαλλία, κάτι που χάρισε στον ίδιο και στη γαλλική εθνική ομάδα μεγάλη φήμη.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ο Γερμανός Όλιβερ Καν τιμήθηκε με το Χρυσό Γάντι για τα εξαιρετικά του επιτεύγματα. Ο Όλιβερ Καν είναι επίσης ο μόνος παίκτης μέχρι σήμερα που έχει κερδίσει και το Χρυσό Γάντι και τη Χρυσή Μπάλα, δηλαδή το βραβείο του καλύτερου παίκτη συνολικά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στον τελικό, ωστόσο, έπρεπε να παραδεχτεί την ήττα με τη Γερμανία από τη Βραζιλία, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει τον πέμπτο της τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο 44χρονος πλέον και δραστήριος Ιταλός Τζιανλουίτζι Μπουφόν γνώρισε την απόλυτη κορύφωση της καριέρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία. Με την παγκόσμιας κλάσης του εμφάνιση σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Μπουφόν ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τον μεγάλο θρίαμβο των Ιταλών και ως εκ τούτου έλαβε επάξια το Χρυσό Γάντι.

Ο Τζιανλουίτζι Μπουφό έπαιξε με γάντια τερματοφύλακα της PUMA:

Το 2010, ο Ισπανός Ίκερ Κασίγιας κατάφερε να κερδίσει τόσο τον παγκόσμιο τίτλο όσο και το Χρυσό Γάντι. Ο τότε 29χρονος τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε εξαιρετικές αποκρούσεις σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο, συνεισφέροντας τεράστια στον πρώτο τίτλο του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Ισπανίας.

Ο 36χρονος πλέον Γερμανός Manuel Neuer έζησε ένα πραγματικό καλοκαιρινό παραμύθι στη Βραζιλία το 2010 με τη Γερμανία. Με την παγκόσμιας κλάσης απόδοσή του, ο Νόιερ βοήθησε την εθνική ομάδα της Γερμανίας να πετύχει ένα μεγάλο πραξικόπημα και γι' αυτό τιμήθηκε επάξια με το Χρυσό Γάντι.

Ο Manuel Neuer έπαιξε με γάντια τερματοφύλακα της adidas:

Το τελευταίο βραβείο Golden Glove απονεμήθηκε στον Βέλγο Thibaut Courtois το 2018. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε ο 30χρονος Βέλγος με την εξαιρετική του απόδοση τερματοφύλακα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Στους ημιτελικούς, ωστόσο, ο Κουρτουά και το Βέλγιο έπρεπε να παραδεχτούν την ήττα από την ενδεχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.

Ο Τιμπού Κουρτουά έπαιξε με γάντια τερματοφύλακα της NIKE:

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει το Χρυσό Γάντι στο Κατάρ φέτος. Μέχρι στιγμής, κανένας τερματοφύλακας δεν έχει κερδίσει δύο φορές το Χρυσό Γάντι. Αυτή η κατάρα θα σπάσει για πρώτη φορά φέτος ο Τιμπό Κουρτουά ή ο Μανουέλ Νόιερ;

Απλά επιστρέψτε

Μπορείτε να επιστρέψετε τα αγαθά εντός 14 ημερών. Η περίοδος των 14 ημερών ξεκινά από την παραλαβή των εμπορευμάτων.


Μαθετε περισσότερα
Εύκολη πληρωμή

Σε εμάς έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε ευέλικτα. Μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να πληρώσετε με PayPal, πιστωτική κάρτα, Amazon Pay ή με άμεση μεταφορά με μεταφορά Klarna ή EPS.


Μάθετε περισσότερα
Προστατεύοντας μαζί το περιβάλλον

Ελέγχοντας την online παραγγελία σας, μαζί δημιουργούμε σύντομες διαδρομές παράδοσης και μειώνουμε βιώσιμα τις εκπομπές CO2.


Μάθετε περισσότερα