Τι είναι η ημέρα τερματοφύλακα

Η Ημέρα Τερματοφύλακα είναι η γιορτή του KEEPERsport, η οποία είναι αφιερωμένη σε όλους τους τερματοφύλακες. Φέτος γιορτάζουμε αυτή την ξεχωριστή μέρα για 5η φορά.

 

 

  • Γιατί 11/11;

    Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών και πρώην κορυφαίων τερματοφυλάκων είναι εκπρόσωποι της ένδοξης φανέλας με αριθμό 1. Για εμάς λοιπόν είναι προφανές ότι στις 11.11. πρέπει να τιμίσουμε όλους τους τερματοφύλακες παγκοσμίως.

Γιατί 11/11;

Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών και πρώην κορυφαίων τερματοφυλάκων είναι εκπρόσωποι της ένδοξης φανέλας με αριθμό 1. Για εμάς λοιπόν είναι προφανές ότι στις 11.11. πρέπει να  τιμήσουμε όλους τους τερματοφύλακες παγκοσμίως.

Υπήρχαν επίσης μερικοί παίκτες εκτός γηπέδου που φορούσαν τη φανέλα με το νούμερο 1. Ο Τζόναθαν ντε Γκουσμάν στην Κιέβο Βερόνα και ο Παντελής Καφές στην ΑΕΚ, μεταξύ άλλων, προκάλεσαν σάλο με την επιλογή των αριθμών τους.

Τι γιορτάζουμε;

Η Ημέρα Τερματοφύλακα είναι αφιερωμένη σε όλους τους τερματοφύλακες στον κόσμο. Η απόδοση ενός τερματοφύλακα πολύ σπάνια εκτιμάται. Τα λάθη είναι συνήθως πιο εύκολο να θυμάστε από τις καλές ενέργειες στο παιχνίδι. Ακόμα κι αν κάνατε μεγάλες αποκρούσεις ως τερματοφύλακας σε όλο το παιχνίδι, ένα μόνο λάθος τιμωρείται συχνά. Ενώ ένας επιθετικός με ένα μόνο γκολ μπορεί να αναπληρώσει μια κατά τα άλλα κακή απόδοση.

Το καλύτερο παράδειγμα της έλλειψης εκτίμησης για έναν τερματοφύλακα είναι η απονομή της Χρυσής Μπάλας. Ο Λιου Γιασίν είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής. Γι' αυτό εμείς στην KEEPERsport θέλουμε να δώσουμε σε όλους τους τερματοφύλακες παγκοσμίως, ανεξάρτητα από το επίπεδο ή την ηλικία τους, την αναγνώριση που τους αξίζει. Γι' αυτό γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου. την Ημέρα Τερματοφύλακα με όλους τους τερματοφύλακες στον κόσμο.

Η ιστορία του τερματοφύλακα

Αν και το άθλημα του ποδοσφαίρου υπάρχει από το 1863, μόλις το 1903 γεννήθηκε ο τερματοφύλακας. Σύμφωνα με το πρώτο βιβλίο κανόνων του 1863, κάθε παίκτης είχε δικαίωμα να κρατά την μπάλα. Μετά από μια αλλαγή κανόνα το 1871, μόνο ένας παίκτης μπορούσε να χειριστεί τη μπάλα στη μέση της γραμμής. Δεδομένου ότι επίσημα ήταν ακόμα ένας παίκτης γηπέδου, συνήθως φορούσαν ένα καπάκι για να το ξεχωρίζουν από τους άλλους παίκτες. Με ένα σημείωμα στον διαιτητή και την παράδοση του καπακιού, οι παίκτες του γηπέδου μπορούσαν να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.


Από το 1903 ορίστηκε η περιοχή του πέναλτι και δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή στολή τερματοφυλάκων. Γεννήθηκε η θέση του τερματοφύλακα. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, το παιχνίδι παιζόταν ακόμα με γυμνά χέρια πριν χρησιμοποιηθούν τα πρώτα γάντια τερματοφύλακα. Αυτά κατασκευάζονταν κυρίως από δέρμα ή μαλλί. Μόλις τη δεκαετία του 1970 οι πρώτες εταιρείες άρχισαν να παράγουν γάντια τερματοφύλακα με στοιχεία λαβής από λατέξ. Τότε η εξέλιξη πήρε τον δρόμο της. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα γάντι τερματοφύλακα κατοχυρώθηκε από τον Βρετανό William Sykes το 1885, σχεδόν 90 χρόνια πριν η βιομηχανία αρχίσει να ενδιαφέρεται για την κατασκευή γαντιών τερματοφύλακα.